Ανησυχητική άνοδος στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ελλάδα

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2026

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση της βλεννόρροιας και της σύφιλης, δύο λοιμώξεων που συνδέονται άμεσα με τη σεξουαλική υγεία και την πρόληψη.

Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC) αποκαλύπτει ότι τα κρούσματα βλεννόρροιας (γονόρροιας) και σύφιλης έφτασαν το 2024 στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας! Και αυτό διότι υπάρχει μεγάλη διασπορά σε πολλαπλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ αυτών των χωρών συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, στην οποία τα κρούσματα της βλεννόρροιας τριπλασιάστηκαν από το 2020 έως το 2024. Αντίστοιχα, εκείνα της σύφιλης διπλασιάστηκαν, ενώ τα κρούσματα χλαμυδίων αυξήθηκαν κατά 40% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η νέα έκθεση του ECDC αφορά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που προκαλούνται από βακτήρια. Έτσι, δεν συμπεριλαμβάνει δεδομένα για ιογενή νοσήματα, όπως ενδεικτικά η HIV/AIDS λοίμωξη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού κέντρου, το 2024 αναφέρθηκαν στην ΕΕ 106.331 κρούσματα βλεννόρροιας (γονόρροιας). Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2015.

Αντίστοιχα, τα κρούσματα της σύφιλης υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 45.577. Ωστόσο πιο συχνά απ’ όλα ήταν και παραμένουν τα χλαμύδια. Διαγνώσθηκαν σε 213.443 Ευρωπαίους.

Στην Ελλάδα, το 2024 αναφέρθηκαν σχεδόν τριπλάσια κρούσματα βλεννόρροια απ’ όσα το 2020 (420 έναντι 161). Την ίδια χρονιά αναφέρθηκαν επίσης 735 κρούσματα σύφιλης, έναντι 401 το 2020. Τέλος αναφέρθηκαν και 101 κρούσματα χλαμυδίων, έναντι 66 το 2020.

Το ECDC επισημαίνει ότι από το 2015 τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνονται ασταμάτητα στην Ευρώπη. Δεν είναι όμως απλές ασθένειες, αλλά έχουν σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και σωστά. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

Χρόνιος πόνος
Υπογονιμότητα
Καρδιολογικά ή νευρολογικά προβλήματα (στην περίπτωση της σύφιλης)

Το πιο ανησυχητικό, όμως, σύμφωνα με το ECDC είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που αυξάνονται, συμπεριλαμβάνεται η συγγενής (εκ γενετής) σύφιλη.

Αυτή εκδηλώνεται όταν το υπαίτιο βακτήριο περνάει απ’ ευθείας από τις μητέρες στα νεογέννητα μωρά τους. Η συνέπεια είναι συχνά επιπλοκές που μπορεί να συνοδεύουν το μωρό για μια ζωή.

Σύμφωνα με το ECDC, μεταξύ 2023 και 2024 σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κρούσματα συγγενούς σύφιλης. Από 78 που ήταν το 2023 έφτασαν στα 140 το 2024. Από τα κρούσματα του 2024, τα 5 αναφέρθηκαν στην Ελλάδα.

Η προστασία

Το ECDC τονίζει ότι η προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παραμένει διαχρονικά η ίδια:

Να φοράτε προφυλακτικό κατά την επαφή με νέο ή με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους
Να κάνετε εξετάσεις εάν έχετε ύποπτα συμπτώματα, όπως πόνο στα γεννητικά όργανα, έκκριμά ή έλκος (πληγή)
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Υπάρχουν διαφορές στις πληθυσμιακές ομάδες. Στους ετεροφυλόφιλους πληθυσμούς, αυξάνεται ραγδαία η σύφιλη, ιδίως στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες αυξάνονται περισσότερο βλεννόρροια και σύφιλη.

banner

banner1220x365