Ποιες κατηγορίες ανθρώπων Δεν πρέπει να καταναλώνουν κουρκουμά;

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και μοναδικά οφέλη και θεραπευτικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Παρά το γεγονός ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ο κουρκουμάς έχει χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας, απαιτείται ελάχιστη μόνο ποσότητα (5-50 μm) για να αναδείξει τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, ενδείκνυται η χρήση του κουρκουμά μαζί με μαύρο πιπέρι, πιπερόριζα, βούτυρο ή γάλα ghee για την ενδυνάμωσης της βιοδιαθεσιμότητας και της δράσης του μπαχαρικού. Στις ημέρες μας ίσως έχετε ακούσει πως πολλοί πίνουν το χρυσό γάλα, δλδ. ένα αντιφλεγμονώδες ρόφημα με βάση τον κουρκουμά.

Μάλιστα, λέγεται ότι το μαύρο πιπέρι λειτουργεί ενισχυτικά ως και χίλιες φορές περισσότερο στην απορροφητικότητα του κουρκουμά από τον οργανισμό.

Όμως, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες παθήσεων ή καταστάσεων που αποτελούν αντενδείξεις για την κατανάλωση κουρκουμά.

Αν παίρνετε αντιπηκτικά

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ, η κουρκούμη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος οπότε αποφύγετε το συνδυασμό κουρκούμης με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Αν έχετε διαβήτη

Ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε αποφύγετε την κουρκούμη αν λαμβάνετε αντιδιαβητική αγωγή.

Αν έχετε πρόβλημα με τη χολή σας

Αν έχετε προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη ή πέτρες στην χολή, η κουρκούμη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, οπότε καλύτερα να την αποφεύγετε.

Αν είστε έγκυος

Η κουρκούμη θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας και μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Η ίδια οδηγία δίνεται και στην διάρκεια της γαλουχίας.

Αν έχετε στομαχικές διαταραχές

Η παρεμπόδιση της δράσης των αντιοξειδωτικών φαρμάκων είναι μια πιθανή παρενέργεια της κουρκούμης, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Επιπλέον, η κουρκούμη μπορεί να προκαλέσει αυξημένα οξέα στομάχου, ειδικά αν ληφθεί σε συνδυασμό με αντιόξινα φάρμακα. Αν και η έρευνα δείχνει ότι η κουρκούμη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για τον στομαχόπονο, εντούτοις, μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αν έχετε νεφρική ανεπάρκεια

Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση των μπαχαρικών, του άλατος αλλά και όλων των τροφών που λαμβάνετε, πρέπει να εγκριθούν από τον νεφρολόγο σας.

banner

banner1220x365