Έρευνα: Πώς σχετίζεται η μουσική με τις διατροφικές μας επιλογές;

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Appetite και φέρει την υπογραφή ερευνητών από την Κίνα και τη Δανία, η ακρόαση hard rock και heavy metal μουσικής μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διατροφικές επιλογές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 215 ερωτηθέντες διαφόρων πολιτισμικών ομάδων από τις δύο χώρες, σε καθέναν από τους οποίους παρουσιάστηκε ένα φάσμα επιλογών φαγητού, από υγιεινό έως ανθυγιεινό, για να συνδυαστεί με διαφορετικά σάουντρακ.

Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν δύο εκδόσεις του ίδιου τραγουδιού: μία που ήταν πιο χαλαρωτική (πιάνο τζαζ, βραδύτερος ρυθμός και κλειδιά στη μεγάλη κλίμακα) και μια άλλη που ήταν πιο επιθετική (παραμορφωμένες κιθάρες, γρήγοροι ρυθμοί, ντραμς και νότες ελάσσονος κλίμακας).

Αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που ακούν πιο ήρεμες μελωδίες, τείνουν να ακολουθούν πιο υγιεινές τροφές, για παράδειγμα σαλάτες και όσοι ακούν πιο επιθετική μουσική, επιλέγουν τρόφιμα που είναι λιγότερο υγιεινά. Ειδικότερα όσοι ακούν heavy rock και abrasive hip – hop σε ποσοστό 40% επιλέγουν σνακ με περισσότερα λιπαρά, περισσότερο αλάτι και περισσότερη ζάχαρη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ μουσικών ακουσμάτων και των υγιεινών επιλογών φαγητού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μουσική με ήχο λιγότερο τραχύ οδηγεί σε πιο υγιεινή διατροφή.

Ο Danni Peng-Li, διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Άαρχους της Δανίας και βασικός συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα άτομα που τους αρέσει η μελωδική τζαζ είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν υγιεινά τρόφιμα και ότι συνήθως η απαλή, κλασική μουσική, η μουσική διαλογισμού ή απλά οι ήχοι της φύσης οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο Peng-Li προτείνει οι άνθρωποι που ελέγχουν το βάρος τους να προσέχουν τη μουσική που ακούν.

banner

banner1220x365