Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά που νόσησαν με Covid-19

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 φαίνεται να διατρέχουν τα παιδιά που αρρώστησαν με Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, η  οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open». Ωστόσο, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πάμελα Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 571.000 ασθενείς έως 18 ετών στις ΗΠΑ και άλλες 13 χώρες, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με Covid-19 ή με άλλη αναπνευστική λοίμωξη κατά τη διετία 2020-2021.

Τι έδειξε η έρευνα

Διαπιστώθηκε ότι το επόμενο εξάμηνο από την λοίμωξη με κορωνοϊό 123 παιδιατρικοί ασθενείς είχαν διαγνωσθεί για πρώτη φορά με διαβήτη τύπου 1 (ποσοστό 0,043%), έναντι 72 (ποσοστό 0,025%) μεταξύ όσων είχαν περάσει άλλη αναπνευστική λοίμωξη πλην Covid-19. Αυτό ισοδυναμεί με μια αύξηση 72% στις νέες διαγνώσεις παιδικού διαβήτη στους ασθενείς με Covid-19. Αυτό ίσχυε τόσο για τα μικρότερα παιδιά (0-9 ετών), όσο και για τα μεγαλύτερα (10-18 ετών).

«Οι οικογένειες υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά τους θα πρέπει να βρίσκονται ιδιαίτερα σε εγρήγορση για σχετικά συμπτώματα μετά από Covid, το ίδιο και οι παιδίατροι, από τη στιγμή ιδίως που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στα παιδιά. Μπορεί να δούμε μια σημαντική αύξηση στα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 τους επόμενους μήνες και χρόνια», δήλωσε η Δρ Ντέηβις.

Ο διαβήτης τύπου 1 θεωρείται αυτοάνοση πάθηση και πυροδοτείται κυρίως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η παραγωγή της. Είναι μια νόσος συχνότερη στα παιδιά από ό,τι ο διαβήτης τύπου 2 που εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες με το πέρασμα του χρόνου. Στον διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός αποκτά αντίσταση (αντοχή) στην ινσουλίνη, ενώ αργότερα το πάγκρεας των ασθενών σταματά να παράγει επαρκή ινσουλίνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα τους.

Οι επιστήμονες διαβλέπουν αύξηση των περιστατικών τις επόμενες δεκαετίες

Η μελέτη εκτιμά ότι τα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 θα εμφανίσουν αύξηση σε όλες τις χώρες τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιώντας για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και στα συστήματα υγείας. Οι δέκα χώρες με την μεγαλύτερη εξάπλωση του διαβήτη τύπου 1 στον γενικό πληθυσμό είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Καναδάς, Σ.Αραβία και Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που ο διαβήτης τύπου 1 παραδοσιακά θεωρείται παιδική ασθένεια, το 2021 εκτιμάται ότι περισσότεροι ενήλικες (316.000) από ό,τι παιδιά και έφηβοι (194.000) διαγνώστηκαν με την ασθένεια, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 32 έτη. Οι θάνατοι λόγω της νόσου παγκοσμίως το 2021 υπολογίστηκαν σε 175.000.

banner

banner1220x365