Δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε, το 17% των ασθενών χρειάστηκε να διακόψει τη θεραπεία εξαιτίας της πανδημίας ενώ παράλληλα εντυπωσιακά χαμηλό παραμένει το ποσοστό των ασθενών που χρησιμοποιούν την άυλη συνταγογράφηση που διέθεσε η ΗΔΙΚΑ για τη διευκόλυνση όλων των ασθενών.
Η μελέτη του ΡευΜΑΖήΝ έδειξε επίσης ότι το 68,2% των ασθενών δεν αντιμετώπισε πρόβλημα πρόσβασης στο γιατρό, το 75,5% δεν αντιμετώπισε πρόβλημα πρόσβασης στη φαρμακευτική αλλαγή, το 59% δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή ενώ το 28,4% αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω φόβου, καθυστέρησης προμήθειας φαρμάκων.
Το 76,3 δεν έκανε χρήση άυλης συνταγής -αυτό ενδεχομένως οφείλεται στη δυσκολία να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες. Το 17% χρειάστηκε να διακόψει τη θεραπεία λόγω Covid-19.
To 55,7% ενημερωνόταν από το ίντερνετ και το 54,8% από τις ιστοσελίδες των Συλλόγων Aσθενών -σημαντικό γιατί είναι ένδειξη της εμπιστοσύνης των ασθενών στις οργανώσεις τους.
Το 65,4% επηρεάστηκε αρνητικά η ψυχολογία του αυτό το διάστημα, παρόλα αυτά δεν ζήτησε βοήθεια, μεγάλο ποσοστό ασθενών μάλιστα επηρεάστηκε ψυχολογικά και αυτό φαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει. Ο φόβος και η αβεβαιότητα κυριαρχούσαν.
Τέλος, το 42,5% δήλωσε ότι διεκπεραιώνει τις καθημερινές του εργασίες με δυσκολία συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο.