Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή του

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019

Συνήθως, η ψηλάφηση μιας σφύζουσας μάζας στην κοιλιακή χώρα πολλές φορές θέτει την υπόνοια ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Δυστυχώς όμως, τις περισσότερες φορές, δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Σε ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα, το πιο συχνό είναι ο πόνος στην κοιλιακή χώρα που μπορεί να αντανακλά στη μέση ή στο θώρακα.

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Η διαγνωστική προσέγγιση εφόσον θέσει την ένδειξη ο ιατρός, είναι εύκολη και πραγματοποιείται με υπερηχογράφημα κοιλίας (Triplex κοιλιακής αορτής). Όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη ανευρύσματος τότε απαιτείται, στις περισσότερες περιπτώσεις, απεικονιστική εξέταση με 3D αξονική τομογραφία κοιλιακής αορτής ειδικά πριν τη χειρουργική ή ενδαγγειακή επέμβαση.

Η θεραπευτική προσέγγιση

Όταν το μέγεθος του ανευρύσματος είναι μεγάλο ή αυξάνει σε διάμετρο τότε απαιτείται θεραπεία. Ο αγγειοχειρουργός μελετώντας τον ασθενή, την ηλικία, τις συνοδές παθήσεις, και τη μορφολογία του ανευρύσματος εκτιμά τον κατάλληλο χρόνο και την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του ανευρύσματος.

Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση

Υπό γενική αναισθησία, με μέση συνήθως κοιλιακή τομή αποκαθίσταται το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής και των κλάδων που αυτό δημιουργεί. Το ανεύρυσμα κατά κάποιον τρόπο αφαιρείται (εκτομή) και η κοιλιακή αορτή αποκαθίσταται με χρήση συνθετικού μοσχεύματος.

Ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Μέσα από 2 μικρές τομές στις βουβωνικές χώρες και τις μηριαίες αρτηρίες, κάτω από τον έλεγχο ακτινοσκόπησης εισάγεται το μόσχευμα (με stent) της κοιλιακής αορτής με την καθοδήγηση και χρήση ειδικών συρμάτων και καθετήρων. Η επέμβαση αυτή μπορεί να εκτελεστεί υπό τοπική αναισθησία και είναι λιγότερη επιβαρυντική ειδικά για τους ασθενείς με σοβαρές συνοδές παθήσεις και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

Γεώργιος Βουρλιωτάκης, Αγγειοχειρουργός, MD PhD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://aggeia.gr/ ή καλέστε στο τηλ.: 217 700 8002.

banner

banner1220x365