Ανεύρυσμα λαγονίου: Ενδαγγειακή αντιμετώπιση με πλάγιο κλάδο, τα οφέλη για τους ασθενείς

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019

Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση με πλάγιο κλάδο αποτελεί τη λιγότερο επεμβατική τεχνική  για την αντιμετώπιση εκτεταμένων ανευρυσμάτων που καταλαμβάνουν ακόμα και την έκφυση της έξω και έσω λαγονίου αρτηρίας. Στην περίπτωση αυτή, ο πλάγιος κλάδος καθετηριάζεται από την ετερόπλευρη μηριαία αρτηρία και εισάγεται το stent που γεφυρώνει τον πλάγιο κλάδο με την έσω λαγόνιο αρτηρία.

Η λιγότερο επεμβατική αυτή μέθοδος εφαρμόστηκε πρόσφατα σε ασθενή με γιγαντιαίο ανεύρυσμα της ΔΕ κοινής λαγονίου αρτηρίας (διάμετρο= 8,5 εκ.) που καταλάμβανε και τις εκφύσεις της έσω και έξω λαγονίου αρτηρίας και ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Ο ασθενής που είναι στην ηλικία των 70 ετών, πάσχων και από άλλες σοβαρές παθήσεις αλλά και παχυσαρκία παρουσίαζε σχετική αντένδειξη για ανοικτή χειρουργική αντιμετώπιση.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε ενδαγγειακό μόσχευμα με πλάγιο κλάδο που καθετηριάστηκε από την ετερόπλευρη μηριαία αρτηρία. Στη συνέχεια στον ίδιο χειρουργικό χρόνο αντιμετωπίστηκε ενδαγγειακά και το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής από το οποίο έπασχε ο ασθενής.

Ο ασθενής δεν χρειάστηκε μετάγγιση ή νοσηλεία στη ΜΕΘ, ενώ την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα εξήλθε της κλινικής χωρίς να έχει εμφανίσει επιπλοκές. Η αξονική τομογραφία κατά την παρακολούθηση μετά το εξάμηνο ανέδειξε πλήρη βατότητα του πλάγιου κλάδου χωρίς εικόνα διαφυγής και με αποκλεισμό όλων των ανευρυσμάτων.

Με τα μοσχεύματα και τη μέθοδο που περιγράφηκε, η επέμβαση γίνεται ενδαγγειακά, με μικρές τομές και μικρότερη επιβάρυνση του ασθενούς. Η μέθοδος αυτή συνοδεύεται από χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας και νοσηρότητας σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση. Ο ασθενής έχει ανάγκη από λιγότερη μετάγγιση αίματος ή και καθόλου, ο χειρουργικός χρόνος είναι μικρότερος, όπως και ο συνολικός χρόνος νοσηλείας για το σύνολο των ασθενών.

Γεώργιος Βουρλιωτάκης, Αγγειοχειρουργός, MD PhD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://aggeia.gr/ ή καλέστε στο τηλ.: 217 700 8002.

banner

banner1220x365