Τα πιο δύσκολα περιστατικά που αντιμετωπίζει ο αγγειοχειρουργός

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020

Η αγγειοχειρουργική αφορά εκείνη την χειρουργική ειδικότητα που έργο της είναι η διάγνωση και θεραπεία παθήσεων ή τραυματισμού των αιμοφόρων αγγείων (αρτηριών και φλεβών), καθώς και των λεμφοφόρων αγγείων του σώματος. Εκτός από την καρδιά, ο αγγειοχειρουργός δρα σε όλο το υπόλοιπο αγγειακό δέντρο που είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Οι δυσκολότερες επεμβάσεις που κάνει ο αγγειοχειρουργός αφορούν κυρίως παθήσεις του αρτηριακού συστήματος, όπως τα ανευρύσματα της αορτής, τα οποία αν «σπάσουν» προκαλούν θανατηφόρες αιμορραγίες, οι βλάβες των καρωτίδων αρτηριών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, ή οι αποφράξεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων, οι οποίες απειλούν τη βιωσιμότητα του σκέλους. Οι παθήσεις αυτές, συχνότερα, απαντώνται σε άνδρες μέσης ηλικίας. Πολλές φορές όμως, και για διάφορους λόγους, οι γυναίκες αποδεικνύονται, πιο «εύθραυστες».

Υψηλό το επίπεδο της αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα

Το επίπεδο της αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία. Η αγγειοχειρουργική αποτελεί μία ειδικότητα η οποία αλλάζει ραγδαία, λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών. Η σύγχρονη εφαρμογή της απαιτεί τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας αιχμής, αλλά και γιατρούς εκπαιδευμένους σε αυτή την τεχνολογία. Οι οικονομικές δυσκολίες, δυστυχώς, έχουν δυσμενή επίπτωση, τόσο στην ευκολία χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, όσο και στους χρήστες, κυρίως νέους γιατρούς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, για να την εφαρμόσουν. Ας ελπίσουμε να μην χαθεί «η σκυτάλη της γνώσης» στην πατρίδα μας.

Αγγειοχειρουργός: Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Ο σύγχρονος αγγειοχειρουργός θα πρέπει να έχει σωστή εκπαίδευση και στους δυο βασικούς τρόπους προσέγγισης της αγγειακής νόσου: την ανοιχτή χειρουργική αποκατάσταση και την ενδoαγγειακή θεραπεία. Οι δύο αυτοί κόσμοι αλληλοσυμπληρώνονται και θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχουν στην αγγειοχειρουργική ιατρική σκέψη, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή προσφορά προς τον ασθενή μας.

Επιπλέον, σημαντικότατο κριτήριο στην επιλογή αγγειοχειρουργού, μετά φυσικά την τεχνική επάρκεια, είναι η ικανότητα επικοινωνίας μαζί του. Όλα τα αγγειακά νοσήματα χρήζουν μετεγχειρητικής παρακολούθησης, πολλές φορές για πολλά χρόνια ή και μία ολόκληρη ζωή. Ο αγγειοχειρουργός είναι ο ειδικός που ο ασθενής θα βάλει μέσα στη ζωή του, τον οποίο θα μπορεί να ρωτήσει, να τηλεφωνήσει και γενικότερα να επικοινωνήσει με την ίδια άνεση που θα είχε με έναν δικό του άνθρωπο. Σωστή επικοινωνία ιατρού-ασθενούς σημαίνει καλύτερη Ιατρική, σε σημείο που πολλές φορές μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και να σώσει ζωές!

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός. Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855, 6977741191.

banner

banner1220x365