Η αναγκαιότητα του υβριδικού χειρουργείου στη σύγχρονη αγγειοχειρουργική

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

Τα τελευταία χρόνια, οι ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αντικατασταθεί από  διαδερμικές, ελάχιστα επεμβατικές πράξεις.

Πρωταγωνιστές στον τομέα αυτό είναι οι Αγγειοχειρουργοί, οι οποίοι θεραπεύουν τις νόσους των αγγείων σε διάφορα σημεία του σώματος. Έχουν αναπτύξει τις αναίμακτες αγγειακές επεμβάσεις, οι οποίες ονομάζονται ενδαγγειακές, λόγω του ότι η αποκατάσταση του αγγείου γίνεται από το εσωτερικό του.

Μετά από μια απλή παρακέντηση (δηλαδή από ένα τσίμπημα στο δέρμα), αποκαθίσταται η βλάβη του αγγείου,  χωρίς  χειρουργική τομή,  νάρκωση, πόνο ή σοβαρές επιπλοκές και με μονοήμερη συνήθως νοσηλεία.

Ο πλέον σύγχρονος και ασφαλής χώρος διενέργειας των αναίμακτων επεμβάσεων  είναι το Υβριδικό Χειρουργείο. Στον χώρο αυτό διενεργούνται με απόλυτη ασφάλεια και ελάχιστη δόση ακτινοβολίας σύνθετες αναίμακτες επεμβάσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών, ακόμα και σε αυτούς, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν αναγκασμένοι να υποβληθούν σε ανοικτή επέμβαση. Επίσης μπορούν να γίνουν στον ίδιο χρόνο πολλαπλές επεμβάσεις σε διαφορετικά σημεία του αγγειακού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό ασθενείς με πολλαπλά αγγειακά προβλήματα σε διάφορα σημεία του σώματος, θεραπεύονται με μία μόνο επέμβαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του υβριδικού χειρουργείου στην Αγγειοχειρουργική;

Στον τομέα της Αγγειοχειρουργικής διενεργούνται με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία αναίμακτες επεμβάσεις αιχμής με χρήση των πλέον συγχρόνων και εξελιγμένων ενδαγγειακών υλικών. Σε αυτές περιλαμβάνονται αγγειοπλαστικές με ή χωρίς τη χρήση stent (για στένωση ή απόφραξη θωρακικής αορτής, κοιλιακής αορτής, καρωτίδων, περιφερικών και σπλαχνικών αγγείων), αναίμακτες επεμβάσεις για ανευρύσματα (θωρακικής αορτής, κοιλιακής αορτής, περιφερικών και σπλαχνικών αγγείων), εμβολισμός περιφερικών αγγειακών δυσπλασιών, τοποθέτηση φίλτρων κάτω κοίλης φλέβας, θρομβόλυση φλεβικών και αρτηριακών θρομβώσεων.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται και ανοικτές Αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις ανευρυσμάτων (θωρακικής αορτής, κοιλιακής αορτής, περιφερικών και σπλαχνικών αγγείων), αρτηριακές παρακάμψεις (bypass) (για στένωση θωρακικής αορτής, κοιλιακής αορτής, περιφερικών και σπλαχνικών αγγείων) και καρωτιδικές ενδαρτηρεκτομές.

Το Υβριδικό χειρουργείο προσφέρει άριστη απεικόνιση του εσωτερικού των αγγείων και επιτρέπει στον χειρουργό να τοποθετεί τα πλέον σύγχρονα ενδαγγειακά υλικά με ακρίβεια χιλιοστού στα σημεία της βλάβης των αγγείων. Επίσης δίνει την δυνατότητα με τη χρήση τρισδιάστατων απεικονίσεων και ταυτόχρονης διενέργειας αξονικής τομογραφίας να θεραπεύονται αναίμακτα σχεδόν όλοι οι αγγειοχειρουργικοί ασθενείς.

Τα τελευταία χρόνια σε όλα τα διεθνή μεγάλα ιατρικά κέντρα, η αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε Υβριδικά Χειρουργεία δίνοντας τη δυνατότητα στους Αγγειοχειρουργούς να διενεργούν ανώδυνα, με επιτυχία και με ασφάλεια σύνθετες επεμβάσεις.

DSC 0463lowΣταύρος Καλλιάφας, MD
Αγγειοχειρουργός Ενδαγγειοχειρουργός
Diplomate of the American Board of Surgery
Διευθυντής Α Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία

banner

banner1220x365