Νοσογόνος παχυσαρκία: Πώς θα επιλέξω τον χειρουργό μου;

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019

Ο παχύσαρκος ασθενής και η χειρουργική της παχυσαρκίας έχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες. Ο χειρουργός θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος σε εξειδικευμένα κέντρα προκειμένου να πραγματοποιήσει με ασφάλεια την επέμβαση.

Επίσης, δεδομένου ότι κάθε ασθενής έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και διαιτητικές συνήθειες, η επιλογή της καταλληλότερης για αυτόν τεχνικής είναι πολύ σημαντική. Έτσι, ο χειρουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσει όλη την γκάμα των επεμβάσεων παχυσαρκίας, ώστε να εφαρμόσει σε κάθε περίπτωση την καταλληλότερη μέθοδο. Πολύ συχνά, οι ασχολούμενοι με την παχυσαρκία χειρουργοί προσπαθούν να κατευθύνουν τον ασθενή προς την επιλογή της επέμβασης που αυτοί εκτελούν, συχνά παραπληροφορώντας τον για τα «μειονεκτήματα» των τεχνικών που αυτοί δεν εκτελούν.

Ο ρόλος του χειρουργού της παχυσαρκίας είναι να πάρει λεπτομερές ιατρικό και διατροφικό ιστορικό από τον παχύσαρκο ασθενή και με βάση αυτό να του συστήσει την καταλληλότερη για αυτόν επέμβαση. Στο τέλος,  ο ασθενής είναι αυτός που αποφασίζει για το είδος της επέμβασης στην οποία επιθυμεί να υποβληθεί, έχοντας όμως ενημερωθεί σωστά και αντικειμενικά από τον χειρουργό του για όλες τις τεχνικές.

Ποιοι ασθενείς χρειάζονται τη βοήθεια του χειρουργού;

Οι όροι υπέρβαρος και παχύσαρκος περιγράφουν διαβαθμίσεις σωματικού βάρους μεγαλύτερου από το ιδανικό για ένα συγκεκριμένο ύψος. Αυτό που καθορίζει το «μέγεθος» της παχυσαρκίας είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ένας αριθμός που συσχετίζει το σωματικό βάρος με το ύψος. Με βάση λοιπόν τον ΔΜΣ, ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τους είναι αυτοί που έχουν ΔΜΣ > 40 Kg/m2 ή > 35 Kg/m2 και κάποιο συνοδό νόσημα (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κ.λ.π.).

Γιατί είναι επικίνδυνη η  παχυσαρκία; 

Το πλεονάζον σωματικό βάρος καταδικάζει ανθρώπους σε σωματικό πόνο, σοβαρά προβλήματα υγείας και κοινωνική απομόνωση. Σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσος, ορμονικές διαταραχές, υπογονιμότητα, άπνοια κατά τον ύπνο, μυοσκελετικά άλγη είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νεοπλασμάτων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή του προστάτη. Η χειρουργική σήμερα προσφέρει λύση σε παχύσαρκους ασθενείς που δεν κατάφεραν να χάσουν το πλεονάζον σωματικό τους βάρος παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δίαιτας.

Δρ. Ευστάθιος Κωτίδης, χειρουργός, εκλεγμένος Λέκτορας Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.stathiskotidis.gr ή καλέστε στα τηλ.: 2314019219 & 2461800232.

banner

banner1220x365