Μεγαλύτερη επιβίωση για τις ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου ο καρκίνος των ωοθηκών θεωρείται ως η δεύτερη σοβαρότερη γυναικολογική ασθένεια μετά τον καρκίνο της μήτρας και δυστυχώς δίνει συμπτώματα όταν η νόσος έχει προχωρήσει αρκετά. Υπάρχουν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί τύποι καρκίνου της ωοθήκης, που κατατάσσονται ανάλογα με τον τύπο του κυττάρου όπου αρχίζει η κακοήθεια.

Φουσκωμένη κοιλιά το πρώτο σύμπτωμα

Οι γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο ωοθήκης συνήθως παρατηρούν μεγάλη αύξηση (φούσκωμα) της κοιλιάς τους. Πολλές φορές το αποδίδουν σε συνολική αύξηση του βάρους τους όμως παράλληλα διαπιστώνουν πως αυτό δεν συμβαίνει και στα υπόλοιπα μέρη του σώματος τους αλλά μόνο στην περιοχή της κοιλιάς.

Δυστυχώς, το φούσκωμα αυτό είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας υγρού μέσα στην κοιλιά από τον καρκίνο και το οποίο ονομάζετε ασκίτης. Επειδή το ασκιτικό υγρό που βρίσκεται σε όλη την κοιλιά έχει παραχθεί από τον καρκίνο, μοιραία είναι γεμάτο από καρκινικά κύτταρα που επιπλέουν μέσα σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι όπου βρίσκεται το ασκιτικό υγρό, υπάρχει και η περίπτωση της εμφύτευσης των καρκινικών κυττάρων στις εσωτερικές επιφάνειες όλης της κοιλιάς. Για το λόγο αυτό ο καρκίνος της ωοθήκης είναι δυστυχώς γενικευμένος σε όλη την κοιλιακή χώρα μόλις διαγνωστεί.

Στρατηγική θεραπεία

Μια κοιλιά «ποτισμένη» με ασκητικό υγρό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγικό τρόπο. Στις περιπτώσεις αυτές μία εγχείρηση από κάποιον γυναικολόγο ο οποίος απλά θα αφαιρέσει τις ωοθήκες αλλά και τη μήτρα, δεν πρόκειται να θεραπεύσει τη νόσο. Μπορεί να αφαιρέσει την «πηγή» που προκάλεσε τον καρκίνο, δηλαδή την ωοθήκη, αλλά η μακροπρόθεσμη εξέλιξη και πρόγνωση για τη ζωή της ασθενούς εξαρτάται από το αν η νόσος είχε ήδη κάνει μεταστάσεις όταν αφαιρέθηκαν τα γυναικολογικά όργανα.

Οι συγκεκριμένες ασθενείς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται a priori με έναν τρόπο ο οποίος θα εξαλείψει τις πιθανότητες να παραμείνουν καρκινικά κύτταρα ή «μολυσμένοι» λεμφαδένες στο εσωτερικό της κοιλιάς τους .

Πρέπει ο εξειδικευμένος ογκολογικός χειρουργός να κρίνει εάν πρέπει να προηγηθεί προ-εγχειρητική χημειοθεραπεία (neoadjuvant chemotherapy – downstaging), ώστε ο όγκος να συρρικνωθεί και ο ασκίτης να πάψει να υπάρχει και ακολούθως να γίνει η εγχείρηση ώστε να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Το αν πρέπει η ασθενής να χειρουργηθεί άμεσα ή να προηγηθεί ένα σχήμα χημειοθεραπείας θα κριθεί από τον έμπειρο ογκολογικό χειρουργό, ο οποίος θα έχει ως μοναδικό μέλημα το καλύτερο για την κάθε ασθενή χωριστά .

Ποιο είναι αποτελεσματικό χειρουργείο;

Αφού επιλεγεί η πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική για την κάθε ασθενή, πρέπει να επακολουθήσει μία πολύ ριζική εγχείρηση. Στον καρκίνο της ωοθήκης η αφαίρεση ωοθηκών και μήτρας δεν είναι ποτέ αρκετή. Πρέπει σε όλες τις ασθενείς να αφαιρείται όλο το μείζον επίπλουν (όχι ένα μικρό μέρος του) και να γίνεται πλήρης λεμφαδενικός καθαρισμός στις περιοχές των έσω και των έξω λαγονίων αγγείων (αρτηριών και φλεβών).

Στις ασθενείς εκείνες που υπάρχει μεταστατική νόσος, συνήθως αυτή γίνεται αντιληπτή σαν πάχυνση της εσωτερικής επιφάνειας της κοιλιάς (δηλαδή του περιτοναίου), ιδίως στην επιφάνεια του δεξιού ημιδιαφράγματος γύρω από το ήπαρ. Στις περιπτώσεις αυτές, όλες οι μεταστατικές μάζες πρέπει να αφαιρούνται κατά την διάρκεια της ίδιας εγχείρησης και όχι να αφήνονται μέσα στην κοιλιά για να αντιμετωπιστούν αργότερα με χημειοθεραπεία. Η συνολική αφαίρεση όλων των μεταστάσεων μπορεί μερικές φορές να χρειάζεται και αφαίρεση άλλων οργάνων, ή μέρους του διαφράγματος, ή μέρους του περιτοναίου. Η αφαίρεση όμως όλων αυτών των μαζών είναι απολύτως απαραίτητη κατά την πρώτη εγχείρηση προκειμένου να δοθεί στην ασθενή η ευκαιρία να ξεπεράσει οριστικά την νόσο της.

Τσιώτος Γρηγόριος, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Mayo Clinic, Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210 6467688, 6972094230 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.digestive-surgery.gr.

banner

banner1220x365