Ποια τα οφέλη της αστικής κηπουρικής στην υγεία μας;

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη ένας μικρός κήπος στην πόλη επιδρά θετικά στην υγεία ενός ανθρώπου, ιδιαίτερα όταν αυτός καλλιεργείται με πλούσιο χώμα. Πώς, ωστόσο, έφτασαν οι ερευνητές σε αυτό το αποτέλεσμα;

Με βάση τους τελευταίους η κηπουρική σε εσωτερικό χώρο για μόλις έναν μήνα αύξησε τη βακτηριακή ποικιλότητα στο δέρμα των συμμετεχόντων και φάνηκε να βελτιώνει την απόκρισή τους στη φλεγμονή.

Συνεπώς, η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η κατανάλωση τροφίμων που παράγονται καθημερινά σε έναν αστικό κήπο θα μπορούσε να βοηθήσει τους κατοίκους των πόλεων να αρρωσταίνουν λιγότερο. Ένα πλούσιο, υγιές έδαφος αποδίδει προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία υποστηρίζουν μία ισορροπημένη διατροφή και ενισχύουν τη συνολική υγεία. Αυτοί οι κήποι βελτιώνουν επίσης την ποιότητα του αέρα, συμβάλλοντας σε ένα καθαρότερο, πιο ζωντανό αστικό περιβάλλον.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mika Saarenpaa, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι αναφέρει πως «Τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς η αστικοποίηση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό, όπως οι αλλεργίες, το άσθμα και τα αυτοάνοσα νοσήματα […]. Ζούμε πολύ «καθαρά» στις πόλεις».

«Γνωρίζουμε ότι η αστικοποίηση οδηγεί σε μείωση της μικροβιακής έκθεσης, αλλαγές στην ανθρώπινη μικροχλωρίδα και σε αύξηση του κινδύνου ασθενειών που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό», πρόσθεσε ο Saarenpaa, συμπληρώνοντας: «Είναι η πρώτη φορά [όμως] που μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ουσιαστική και φυσική ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας των υγιών ενηλίκων και, ταυτόχρονα, να συμβάλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Η διεξαγωγή της μελέτης

Στη νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Environment International, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν απλά παρτέρια για λουλούδια και φυτά που αγόρασαν από τα ράφια των καταστημάτων. Οι καλλιέργειες περιλάμβαναν μπιζέλια, φασόλια και σαλατικά.

Μια ομάδα 15 ατόμων χρησιμοποίησε φυσικό, πλούσιο σε μικρόβια χώμα, ενώ τα 13 άτομα της ομάδας ελέγχου φτωχή σε μικρόβια τύρφη.

Τα άτομα στην ομάδα ελέγχου, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν βελτιώσεις στη φλεγμονώδη απόκριση ή στα βακτήρια του δέρματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κηπουρική με τύρφη δεν έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία που προσφέρει η καλλιέργεια σε ποικίλα δασικά εδάφη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην περίπτωση που η κηπουρική εξελιχθεί σε χόμπι, μπορεί να υποτεθεί ότι η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται όλο και πιο συνεχής.

Με βάση τα αποτελέσματα, επισημαίνουν ότι τα σχολεία και οι γονείς θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάζουν τα παιδιά να ασχολούνται με κήπο σε πλούσιο έδαφος, καθώς η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού είναι δυναμικότερη στην παιδική ηλικία.

Επομένως, ένας μικρός κήπος στην πόλη γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας.

banner

banner1220x365