Έρευνα αποκαλύπτει γιατί ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με την ποιότητα της διατροφής μας

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020

Ο σωστός, επαρκής και ποιοτικός ύπνος συνδέεται άμεσα με τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία. Μια νέα μελέτη ερευνητών του αμερικανικού πανεπιστημίου UCLA έρχεται να αναδείξει ποιο είναι το μεγάλο λάθος που κάνουμε με τον ύπνο και γιατί είναι απολύτως απαραίτητος.

Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος;

Η νέα έρευνα αναλύει δεδομένα από δεκάδες μελέτες ύπνου και έχει εντοπίσει μια δραματική αλλαγή στη φύση και τον σκοπό του ύπνου στα μωρά, που συμβαίνει περίπου στην ηλικία των δύο ετών. Η ανακάλυψη δείχνει ότι ο ύπνος βοηθά αρχικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη νευροαναπτυξιακή, ενώ στη συνέχεια ο ρόλος του αλλάζει και γίνεται περισσότερο «διορθωτικός». Τι εννοούμε διορθωτικός; Ότι ενώ σ’ εκείνα τα πρώιμα χρόνια συμβάλλει στην ανάπτυξη, από ένα στάδιο και μετά βοηθά στη “συντήρηση” και “επισκευή” του εγκεφάλου.

Μάλιστα, η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Gina Poe, προειδοποιεί όσους έχουν να κάνουν με παιδιά να μην τα ξυπνάνε ποτέ κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα νεογέννητα περνούν το 50% του χρόνου τους σε ύπνο REM, ενώ ο συγκεκριμένος αριθμός πέφτει στο 25% όταν είναι 10 ετών και με την πάροδο των χρόνων μειώνεται.

Οι άνω των 50 ετών περνούν μόλις το 15% του χρόνου τους με το να είναι σε REM φάση ύπνου.

Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με το φαγητό. Και είναι αξιοθαύμαστο το πόσο καλά ο ύπνος ταιριάζει με τις ανάγκες του νευρικού μας συστήματος. Από μέδουσες έως πουλιά και φάλαινες, όλοι κοιμούνται. Ενώ κοιμόμαστε, οι εγκέφαλοί μας δεν ξεκουράζονται

Με τι συνδέεται η έλλειψη ύπνου;

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν πως μια χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως η άνοια ή οι γνωστικές διαταραχές, και φυσικά προέτρεψαν όλους να κοιμούνται όταν αρχίζουν να νιώθουν κούραση.

Ο Van Savage, ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών, τόνισε πως σχεδόν όλη η επισκευή του εγκεφάλου συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

banner

banner1220x365