Αντηλιακό & Λάθη

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021

Είναι γνωστό πως σχεδόν τίποτα δεν μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία όσο το αντηλιακό. Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη για την επιδερμίδα μας 365 ημέρες το χρόνο, διότι οι ακτίνες UV που εκπέμπει ο ήλιος είναι παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Ποια είναι όμως τα λάθη που κάνουμε όλες μας και δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την απόλυτη προστασία μας κάτω από τον ήλιο;

Δε βάζουμε αντηλιακό όταν έχει συννεφιά

Αν νομίζετε ότι πρέπει να φοράτε αντηλιακό μόνο όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ένα ποσοστό έως και 85% της UV ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει στην επιφάνεια της γης ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, πράγμα που κάνει απαραίτητη τη χρήση του αντηλιακού απολύτως απαραίτητη. Ακριβώς το ίδιο ισχύει όταν βρίσκεστε σε σκιερό μέρος ή κάτω από μία ομπρέλα ακόμη και στην παραλία. Επίσης μη ξεχνάτε ότι η άμμος, τα βότσαλα αλλά και η θάλασσα αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου οπότε και πάλι χρειάζεστε αντηλιακό.

Δε φοράς αντηλιακό αν είσαι ήδη μαυρισμένη ή έχεις σταρένιο δέρμα

Αν περιμένετε το δέρμα σας να «παραπονεθεί» για να βάλετε αντηλιακό, τότε το έχασες το «παιχνίδι της προστασίας». Η ζημιά στο δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία είναι υπαρκτή ακόμη κι όταν δεν είναι ορατή, καθώς όλοι οι τύποι επιδερμίδας πρέπει να προστατεύονται, αφού όλοι κινδυνεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και είναι επιρρεπείς σε εγκαύματα.

Δεν απλώνουμε επαρκή ποσότητα αντηλιακού

H κατάλληλη ποσότητα αντηλιακού είναι περίπου 3 γραμμάρια, την οποία πρέπει να απλώνουμε με μεθοδικές κινήσεις σε όλο μας το σώμα ακόμη και στα μέρη που δεν είναι απολύτως εκτεθειμένα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε το λαιμό, τις παλάμες, τα αυτιά και τα πέλματα ειδικά κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας.

Δεν ανανεώνουμε συχνά το αντηλιακό μας

Ακόμη κι αν έχετε επιλέξει ένα water-resistant αντηλιακό, όταν βρίσκεστε στην παραλία, πρέπει να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες και πάντοτε μετά το κολύμπι ή από έντονη εφίδρωση. Και βέβαια μην ξεχνάτε ότι στην πόλη πρέπει να βάζετε το αντηλιακό σας τουλάχιστον μισή ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο για να του δώσετε τον απαιτούμενο χρόνο να δράσει.

banner

banner1220x365