Μείωσαν επίσης κατά ένα δέκατο (11%) τις πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση bypass, ενώ το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο έντονο σε όσους έπαιρναν ήδη στατίνες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η ταυτότητα της έρευνας
Στο πλαίσιο της μελέτης 21.315 Αυστραλοί, ηλικίας 60-84 ετών, έλαβαν είτε δισκία βιταμίνης D είτε εικονικό φάρμακο κάθε μήνα για διάστημα έως και 5 χρόνια.
Το ποσοστό καρδιακής προσβολής ήταν 19% χαμηλότερο και το ποσοστό εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ήταν 11% χαμηλότερο στην ομάδα της βιταμίνης D.
Ωστόσο, δεν υπήρξε διαφορά στο ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των δύο ομάδων, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ.
Η λήψη της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D λαμβάνεται και μέσω της διατροφής, αλλά κυρίως μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως.
Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου και στη διατήρηση των επιπέδων του φωσφόρου στο αίμα, δύο παράγοντες σημαντικοί για τη διατήρηση υγιών ιστών. Έρευνες των τελευταίων δέκα ετών επιβεβαιώνουν πως η βιταμίνη D είναι ρυθμιστικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό σύστημα, το αναπνευστικό, το μεταβολικό σύνδρομο, τις λοιμώξεις, την εκδήλωση αλλεργιών, την πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη.
Μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού, πιστεύεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να παράγουν όλη τη βιταμίνη D που χρειάζονται μέσω του ηλιακού φωτός στο δέρμα τους σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης μείζονος σημασίας καρδιαγγειακών επεισοδίων, ιδίως του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της στεφανιαίας νόσου. Αυτή η προστατευτική επίδραση θα μπορούσε να είναι πιο έντονη σε όσους λαμβάνουν στατίνες ή άλλα καρδιαγγειακά φάρμακα»
«Εν τω μεταξύ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι παλιότερα συμπεράσματα ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D δεν μεταβάλλει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είναι πρόωρα», καταλήγουν οι ειδικοί.