Νέα μελέτη: Καταναλώστε άφοβα καφέ-Κάνει καλό στην καρδιά

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022

Μια νέα μελέτη έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα σημαντικά οφέλη του καφέ για την υγεία μας, καταρρίπτοντας καλά εδραιωμένους μύθους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, η  κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με την αποφυγή του καφέ. Τα ευρήματα αφορούσαν τις αλεσμένες, τις στιγμιαίες και τις χωρίς καφεΐνη ποικιλίες.

Τι έδειξε η μελέτη

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των τύπων καφέ και των περιστατικών αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του θανάτου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων (UK Biobank), η οποία προσέλκυσε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών. Η καρδιαγγειακή νόσος περιελάμβανε τη στεφανιαία νόσο, τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε δείγμα 449.563 συμμετεχόντων, χωρίς αρρυθμίες ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Η διάμεση ηλικία ήταν 58 έτη και το 55,3% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο απαντούσαν πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και αν συνήθως έπιναν στιγμιαίο, αλεσμένο (όπως καπουτσίνο ή καφέ φίλτρου) ή καφεϊνούχο καφέ.

Στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν σε έξι κατηγορίες ημερήσιας πρόσληψης, με βάση αν έπιναν καμία, λιγότερο από μία, μία, δύο έως τρεις, τέσσερις έως πέντε και περισσότερες από πέντε κούπες την ημέρα. Ο συνήθης τύπος καφέ ήταν στιγμιαίος σε 198.062 (44,1%) συμμετέχοντες, αλεσμένος σε 82.575 (18,4%) και χωρίς καφεΐνη σε 68.416 (15,2%). Υπήρχαν 100.510 (22,4%) άτομα που δεν έπιναν καφέ και αποτέλεσαν την ομάδα σύγκρισης.

Όσοι έπιναν καφέ συγκρίθηκαν με όσους δεν πίνουν ως προς την επίπτωση των αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του θανάτου.

Συνολικά 27.809 (6,2%) συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκησε 12,5 χρόνια.

Όλα τα είδη καφέ συνδέθηκαν με μείωση του θανάτου και μείωση καρδιαγγειακής νόσου από οποιαδήποτε αιτία. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αντιθέτως μπορεί να θεωρείται μία υγιεινή συνήθεια για την καρδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κίστλερ.

banner

banner1220x365