Καρύδια: Η υπερτροφή για τους φοιτητές

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022

Τα καρύδια έχουν ευεργετική δράση, ιδίως για τους νέους ανθρώπους, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που υπογράφουν επιστήμονες από το University of South Australia, όσοι κατανάλωναν περίπου μισό φλιτζάνι καρύδια την ημέρα είχαν βελτίωση στον δείκτη ψυχικής υγείας ενώ τα οφέλη είναι τεράστια για τον εγκέφαλο και το έντερο.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients συμμετείχαν 80 φοιτητές που χωρίστηκαν σε ομάδες παρέμβασης και ελέγχου.

Αξιολογήθηκαν σε 3 περιόδους-στην έναρξη του εξαμήνου, (13 εβδομάδες) κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και 2 εβδομάδες μετά από αυτές.

Τι φανέρωσε η έρευνα

Η ομάδα της παρέμβασης κατανάλωνε καθημερινά καρύδια για 16 εβδομάδες σε αυτές τις 3 χρονικές περιόδους με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι όσοι κατανάλωναν περίπου μισό φλιτζάνι καρύδια την ημέρα είχαν βελτίωση στους δείκτες ψυχικής υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των φοιτητών.

Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές που είχαν εντάξει συστηματικά στη διατροφή τους τα καρύδια παρουσίασαν βελτίωση στους μεταβολικούς βιοδείκτες και τη γενική ποιότητα ύπνου μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, καταγράφηκε  σημαντική μείωση των αισθημάτων που συνδέονται με κατάθλιψη.

Φοιτητές της ομάδας ελέγχου ανέφεραν αυξημένο στρες και κατάθλιψη το διάστημα πριν τις εξετάσεις, σε αντίθεση με την ομάδα των φοιτητών που κατανάλωνε καρύδια.

Ακόμη οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατανάλωση των καρυδιών ενδεχομένως να μετριάζει την αρνητική επίδραση του ακαδημαϊκού στρες στην εντερική χλωρίδα, ιδιαίτερα στα κορίτσια.

Οι επικεφαλής της μελέτης Mauritz Herselman και Larisa Bobrovskaya, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα προστίθενται στις ενδείξεις που συνδέουν τα καρύδια με βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και του εντέρου

banner

banner1220x365