Έρευνα: Πώς το επάγγελμα των αδρών συνδέεται με τη γονιμότητά τους;

Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023

Όσο πιο απαιτητικό σωματικά είναι το επάγγελμα ενός άνδρα, τόσο καλύτεροι είναι οι δείκτες γονιμότητας και συγκεκριμένα ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital  στο πλαίσιο της μελέτης EARTH που διεξάγεται σε συνεργασία με την Σχολή Δημόσιας Υγείας T. Chan του Πανεπιστημίου Harvard ανέλυσαν δεδομένα για 377 άνδρες, από ένα σύνολο δεδομένων για 1.500 άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες αυτοί μαζί με τις συντρόφους τους αναζητούσαν θεραπεία σε κέντρα γονιμότητας.

Με βάση τα ερωτηματολόγια που απάντησαν οι άνδρες, διαπιστώθηκε ότι όσοι ανέφεραν ότι σήκωναν συχνά βάρη ή μετακινούσαν βαριά αντικείμενα στην εργασία τους, είχαν 46% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και 44% περισσότερα σπερματοζωάρια συγκριτικά με όσους έκαναν λιγότερο απαιτητικές σωματικά εργασίες.Είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά και οιστρογόνων. 

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρά τον συσχετισμό ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα και τη γονιμότητα σε άνδρες που αναζητούσαν θεραπείες γονιμότητας, τα συμπεράσματα της έρευνας δεν μπορούν να γενικευθούν  στον ευρύτερο ανδρικό πληθυσμό, αν δεν υπάρξει επικύρωσή τους και από άλλες μελέτες.

Σημειώνεται ότι προηγούμενη ανάλυση της ομάδας EARTH διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανδρών που υποβάλλονταν σε θεραπεία υπογονιμότητας, ο αριθμός και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 42% την περίοδο 2000-2017.

banner

banner1220x365