Ασκήσεις για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου!

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Οι περισσότεροι άνθρωποι επενδύουν στη σωματική άσκηση, αγνοώντας τα σημαντικά οφέλη της πνευματικής εξάσκησης. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε τον εγκέφαλό σας, να «ακονίσετε» τις πνευματικές σας δεξιότητες και να καθυστερήσετε την εμφάνιση προβλημάτων όπως, η άνοια που συνδέονται με το γήρας.

Ας δούμε λοιπόν, μερικές συμβουλές για δυνατό μυαλό!

  1. Γράψιμο με το χέρι

Αν και σήμερα οι υπολογιστές αποτελούν μια «συνέχεια» του εαυτού μας, το γράψιμο με το χέρι είναι μια πολύ σημαντική άσκηση για τον εγκέφαλο, την οποία δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε, καθώς συμβάλλει στην τόνωση των περιοχών του εγκεφάλου που βοηθούν σημαντικά στην εκμάθηση.

  1. Επίλυση μαθηματικών προβλημάτων

Σήμερα υπάρχουν πολλές εφαρμογές για το κινητό και τον υπολογιστή σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασκείστε σε καθημερινή βάση. Συνδυάζοντας τις μαθηματικές πράξεις μαζί με την ταχύτητα, προσπαθώντας να λύσετε δηλαδή, όσο περισσότερες ασκήσεις μπορείτε σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, μπορείτε να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στην τόνωση των πνευματικών σας δεξιοτήτων.

  1. Διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων

Το τακτικό διάβασμα, πέρα από πηγή χαλάρωσης με πολλαπλά οφέλη για την ψυχολογία μας, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλύτερη μνήμη και την πιο γρήγορη διεργασία των σκέψεων, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο γρήγοροι και περισσότερο αποτελεσματικοί.

  1. Λύστε «Sudoku»

Αυτό το παιχνίδι αποτελεί μια πραγματική πνευματική πρόκληση! Αν εξασκηθείτε αρκετά, μπορείτε να αναπτύξετε σε εντυπωσιακό βαθμό τις ικανότητες σας επίλυσης προβλημάτων. Πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου.

  1. Παιχνίδι με τα δάχτυλα των ποδιών σας

Σας ακούγεται περίεργο κι όμως, μια απλή κίνηση των δαχτύλων των ποδιών σας μπορεί να βελτιώσει τη διανοητική σας λειτουργία. Κι αυτό, γιατί η απλή αυτή άσκηση βοηθά στην αύξηση της προσοχής και της ετοιμότητας. Αρχικά προσπαθήστε να κάνετε μικρές κινήσεις με όλα τα δάχτυλα των ποδιών σας. Έπειτα, προσπαθήστε να κουνήσετε μόνο τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας. Αν επαναλαμβάνετε την άσκηση καθημερινά και κυρίως το πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, θα δείτε ότι σιγά-σιγά θα νιώθετε πιο δραστήριοι και συντονισμένοι.

  1. Περπάτημα

Το περπάτημα μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του εγκεφάλου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Όπως εξηγεί ο νευρολόγος Σέιν Ο’ Μάρα, Καθηγητής Πειραματικής Έρευνας Εγκεφάλου στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, η κίνηση, ακόμα και το σύνηθες περπάτημα, όταν γίνεται σε τακτική βάση και με κάποια ταχύτητα, έχει σημαντικά οφέλη για τις διανοητικές μας δεξιότητες.

banner

banner1220x365