Τι γνωρίζετε για τη «νόσο των κλιματιστικών»;

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Η νόσος των λεγεωνάριων ή αλλιώς «νόσος των κλιματιστικών», είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται συνήθως από μόλυνση, με ένα βακτήριο γνωστό legionella. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη «νόσο των κλιματιστικών», εξαιτίας της ολοένα και αυξανόμενης χρήσης των κλιμαστικών.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η νόσος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αλλά από την εισπνοή των παθογόνων βακτηρίων. Οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό είναι πιο επιρρεπή στην ασθένεια των λεγεωνάριων.

Τα «ύποπτα» συμπτώματα

Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πονοκέφαλος
Μυϊκός πόνος
Ρίγη
Πυρετός

Έπονται και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βήχα, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
Δύσπνοια
Πόνο στο στήθος
Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας, εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί σε βακτηρίδια λεγεωνέλλας. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της νόσου το συντομότερο δυνατόν, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιόδου ανάρρωσης και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Ιδίως για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως καπνιστές ή ηλικιωμένοι η άμεση θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.

banner

banner1220x365