Ο Βίβεκ Μέρθι σε έκθεσή του αναφέρει «Διερχόμαστε μια εθνική κρίση της ψυχικής υγείας των νέων και φοβάμαι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας σημαντικός κινητήρας αυτής της κρίσης – κάτι στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε κατεπειγόντως».
Μάλιστα υπενθυμίζει ότι είναι αναγκαίες περαιτέρω έρευνες για να διερευνηθεί καλύτερα η φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο αντίκτυπός της.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι λίγα τα στοιχεία που φανερώνουν την τεράσια αρνητική επιρροή τους. Μελέτες έχουν για παράδειγμα διαπιστώσει μια σχέση ανάμεσα στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον Βίβεκ Μέρθι, τα νέα μέσα ωθούν τους νέους να συγκρίνονται, επηρεάζοντας έτσι την αυτοεκτίμησή τους.
Ο Βίβεκ Μέρθι συνεχίζει λέγοντας ότι τα νεαρά κορίτσια μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτα. Η χρήση των ΜΚΔ τα εκθέτει περισσότερο από τα αγόρια στην κυβερνοπαρενόχληση (cyber bullying) ή ακόμη και στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.
Όλοι οι νέοι μπορεί επίσης να είναι εκτεθειμένοι σε «επικίνδυνα» περιεχόμενα, που δείχνουν για παράδειγμα βίαιες ή σεξουαλικές πράξεις, επιμένει ο αρχίατρος.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να ορίσουν μια «ελάχιστη ηλικία» για τα παιδιά που επιθυμούν να ενταχθούν στα ΜΚΔ τους, καθώς και να δημιουργήσουν σταθερές παραμέτρους για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής τους, υποστηρίζει.
Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 95% των νέων Αμερικανών ηλικίας από 13 ως 17 ετών λένε πως χρησιμοποιούν κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το ένα τρίτο από τους οποίους το χρησιμοποιεί «σχεδόν διαρκώς».
Η Μοντάνα υιοθέτησε μάλιστα νόμο για να απαγορεύσει από την επόμενη χρονιά την εφαρμογή TikTok και έγινε η πρώτη αμερικανική πολιτεία που αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία.
Έρευνες συνεπώς επιβεβαιώνουν την αρνητική επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθούν να αφυπνίσουν τους υπεύθυνους για ουσιαστική δράση.