Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Ποια σημάδια πρέπει να προσέξετε;

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Ονομάζεται και «βιταμίνη του ήλιου» επειδή, σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, δεν την παίρνουμε από τις τροφές, αλλά συντίθεται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής όμως εντείνει αντί να περιορίζει το πρόβλημα.

Τα ακόλουθα σημάδια πρέπει να σας υποψιάσουν και να κάνετε εξετάσεις ελέγχοντας τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλά από αυτά παρερμηνεύονται ή παραγκωνίζονται από τους γιατρούς άλλωστε.

Συχνές λοιμώξεις;

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς επαρκείς ποσότητες, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν λειτουργούν αποτελεσματικά αφήνοντάς μας έκθετους σε λοιμώξεις.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη λειτουργία δύο βασικών τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, της προσαρμοστικής και της έμφυτης ή φυσικής ανοσίας.

Αίσθημα έντονης θλίψης ή κατάθλιψη;

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Πρόκειται για νευροδιαβιβαστή που είναι απαραίτητος στη ρύθμιση της διάθεσης και η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη.

Μόνιμη κούραση

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Αν νιώθετε μονίμως κουρασμένοι, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αφομοιώνετε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

banner

banner1220x365