Κολλαγόνο: Σε τι μας ωφελεί και ποιες τροφές το καταστρέφουν;

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

Το κολλαγόνο συμβάλλει θετικά στην υγεία του οργανισμού μας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας, των οστών και των αρθρώσεών μας. Παράλληλα, μας προστατεύει από τη φυσική γήρανση, προάγοντας την υγεία των ιστών των οργάνων μας. Τέλος, τονώνει τα μαλλιά χαρίζοντας λάμψη και ελαστικότητα, ενώ συμβάλλει και στην ενδυνάμωση των νυχιών.  

Δυστυχώς, με την πάροδο των χρόνων η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται στον οργανισμό. Μέχρι την ηλικία των 40, τα επίπεδα κολλαγόνου μπορεί να μειωθούν κατά 30%. Ο ρυθμός μείωσής του εξαρτάται από τα γονίδια κάθε ανθρώπου, τη διατροφή και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Ας δούμε, ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγουμε, προκειμένου να καθυστερήσουμε τη μείωση της παραγωγής του κολλαγόνου στον οργανισμό μας:

Καφές: Σύμφωνα με μελέτες, δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα αρκούν για να αυξηθεί η παραγωγή κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστή και ως η «ορμόνη του στρες», γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Θα είναι λοιπόν, προτιμότερο να αντικαταστήσετε αυτή τη συνήθεια με περισσότερο υγιεινά ροφήματα που έχουν εξίσου τονωτική δράση, χωρίς όμως να βλάπτουν την υγεία της επιδερμίδας.

Τεχνητά χρώματα: Τροφές με πρόσθετα τεχνητά χρώματα έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτουν τα αποθέματα κολλαγόνου και προκαλούν πρόωρη γήρανση. Αντισταθείτε στην ελκυστική τους εμφάνιση και πείτε «ναι» σε μη επεξεργασμένα, περισσότερο υγιεινά σνακ.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό,  η οποία αντανακλάται και στην όψη της επιδερμίδας, η οποία μοιάζει θαμπή και ξηρή, ευνοώντας παράλληλα τη δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Γι’ αυτό, συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και η συνεχής ενυδάτωσή σας με νερό.

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι «εχθρός» της  συνολικής υγείας μας, αλλά και της υγείας της επιδερμίδας, καθώς καταστρέφει τις πρωτεΐνες του δέρματος, την ελαστίνη και το κολλαγόνο.  Καλύψτε την ανάγκη σας για «γλυκό» μέσω της κατανάλωσης φυσικών γλυκαντικών, όπως το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, που περιέχουν μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στην διατήρηση της καλής υγείας της επιδερμίδας.

banner

banner1220x365